Translate

vineri, 5 iunie 2009

Leapşa fără piua, cu Kalashnikov


Mai ţineţi minte basmul cu lupta împotriva terorismului? Versiunea oficială este asta:

...Dragii moşului, şi, după ce trupele aliate l-au prins pe căpcăunul Saddam Hussein, zmeul cel mare şi rău - Osama Bin Laden, s-a retras undeva în munţii Afghanistanului şi nu a mai auzit nimeni de el, niciodată. Iar Făt-Frumos-şi-Nevricos US Army a trăit fericit, până la adânci bătrâneţi, alături de iubirea lui, Ileana Cosânzeana zisă Lumea Liberă.


Nu-i aşa. De fapt, teroriştii au câştigat războiul. Au reuşit să distrugă cea mai importantă şi complicată structură arhitecturală realizată vreodată de om: viaţa cotidiană. Suntem obligaţi să ne conformăm unor seturi de reguli noi, cele mai multe dintre ele la fel de stupide ca legea din nu ştiu ce orăşel texan, care interzice vânătoarea de girafe după ora 9 seara. Nu ai voie să iei cu tine în avion deodorantul şi pasta de dinţi că poate sunt contaminate cu antrax; tre' să fii cu pedichiura la zi că rişti să te descalţe poliţia de frontieră să verifice conţinutul de TNT din lacul de unghii; în loc să ţii în portofel poza copilului, umbli după tine cu radiografia în care se vede că "e o plombă metalică, dom'ne, ce dracu', nu vezi că nu-i detonator?"... Dacă sare în aer o butelie de aragaz, deja vrei să dai pe Al Jazeera să vezi cine revendică atentatul; poliţia împuşcă un om nevinovat pe peronul staţiei de metrou pentru că "avea un comportament dubios şi părea terorist". Să mai zic?... Ne-am schimbat modul de viaţă, de gândire, de raportare la realitate, ca să ne adaptăm... lor. Realităţii pe care ei ne-au creat-o. O mână de exaltaţi cu probleme de adaptare socială au reuşit să ne schimbe lumea. GAME OVER: YOU WIN.

Un comentariu:

  1. "ori sunteţi cu noi, ori sunteţi cu teroriştii". ce ieftin e să ameninţi şi în acelaşi timp să fii protector. adică ăia sunt băieţii răi, de care trebuie să ne apărăm pe pozoiţii avansate, de preferat în ţările lor direct. vezi, avea dreptate fotbalul în perioada lui romantică: cea mai bună apărare e atacul. ai sesizat că americanii au doar ministru al apărării - secretary of defense - da' pe ei nu-i atacă nici dracu'?ei poartă războaie legitime în numele unei libertăţi căreia îi mutilează toate principiile antice ale democraţiei pe care o invocă în apărare.

    tancuri şi mitraliere. trăiască lupta pentru pace. asta îmi aminteşte de o frază celerbă, dintr-un jurnal de ştiri tv al anilor '50 - prima jumătate a lor, dacă nu chiar până în '50. da, ştiu nu era tv pe vremea aia, dar se dădeau ştiri la cinema. suna aşa: "Expoziţia 'Uniunea Sovietică - în fruntea luptei pentru pace' le arată oamenilor muncii acest adevăr, usturător pentru aţâţătorii la război anglo-americani." încep să cred că nu era propagandă comunistă...

    RăspundețiȘtergere

Comentează numai dacă ai identitate și cunoști și cuvinte care nu fac referire la părți anatomice sau rude pe linia maternă.