Translate

miercuri, 25 martie 2009

... la doar 19,95! Lichidare de stoc!


Nici instituţiile financiare internaţionale nu mai sunt ce erau odată... FMI a început să semene cu un hypermarket care vrea să scape de marfa aproape expirată. Sau cu ţăranii care te întâmpină în piaţă, vara, toropiţi de căldură, cu strigătura clasică: "hai că le dau ieftin, să plec şi eu acasă!"

La început a fost agenţia de rating. Oricare. Dar mai ales aia care ne-a dat afară din clasă - din investment grade. "Sunteţi o ţară de rahat, băăăăăă! Ia nu mai investiţi în România, că aşa am zis io!". Investitorii, ascultători şi speriaţi de bombele crizei, s-au conformat. N-au mai intrat bani. Banul - în fond, tot o marfă - când e răruţ nu e drăguţ, că se scumpeşte.

Şi uite aşa a venit cavalerul pe cal alb, care ne-a oferit plin de generozitate şi galanterie, braţul său puternic, de care să ne sprijinim ca să trecem cu bine peste balta scăderii economice. Numai că galanteria asta e cu dus şi întors: cavalerul FMI cu o mână ne sprijină şi cu cealaltă ne ciupeşte de fund... Nu prea poţi să-l plesneşti şi să-l faci nesimţit, că în spatele lui sunt toţi ceilalţi cavaleri ai mesei rotunde, cu pâine şi cuţit cu tot: BEI, BERD, UE şi care or mai fi.

Şi uite aşa, cu duhul blândeţii, SC FMI SA a reuşit să ne vândă un produs de care nu ştim sigur dacă avem nevoie, pe care nu ştim exact la ce o să-l folosim, dar, dacă tot era ieftin...
Cred că tocmai ne-am pricopsit cu cea mai scumpă centură de siguranţă din lume, şi nici măcar nu e Burberry, să şi-o asorteze EBA la cizmuliţele de cauciuc...

P.S. Alea din titlu sunt, desigur, miliarde de euro, ca să n-avem vorbe la proces.

3 comentarii:

  1. .. ca bine zici .. las' sa fie cine stie, poate o sa avem nevoie (!) .. auzi dar stii ca tb sa fie 20.00 in loc de 19.95, din care 13.00 de la FMI .. si ce crezi s-a speriat Boc de cifra si a cerut 12.95 hahaha .. cred ca de aici o sa i se traga..

    RăspundețiȘtergere
  2. Ştiiiiiu... Dar azi când am auzit suma de 19,95 m-am gandit exact la un preţ din ăla de Cora/Carrefour/Metro etc... Pe modelul două la preţ de una. În cazul de faţă, 3. 3 licurici, hă, hă, hă...

    RăspundețiȘtergere
  3. :)) da, sa vehiculat conspirationismu cu superstitionismu, dar cica asa ar fi dat la calcule: imprumutul de la FMI nu se face in euro, ci in DST-uri (drepturi speciale de tragere). astea sunt 11,8 miliarde de DST, adica 12,95 mld euro:) cat despre utilitate, vorba unui prieten: FMI is blana... si nu am crezut ca voi ajunge sa zic ca e raul mai mic:)

    RăspundețiȘtergere

Comentează numai dacă ai identitate și cunoști și cuvinte care nu fac referire la părți anatomice sau rude pe linia maternă.