Translate

joi, 19 februarie 2009

Sunt româncă, deci violez



Toți arabii sunt teroriști... Toți italienii sunt mafioți... Toți columbienii sunt traficanți de droguri... Toți țiganii sunt hoți... Toți românii sunt violatori...

Ce simple ar fi lucrurile dacă toate aceste propoziții ar fi adevărate, nu? În orice secundă a vieții sale, fiecare om de pe planeta asta ar ști exact cum să se raporteze la ceilalți, ce să le ceară, ce așteptări să aibă din partea lor, de cine să se ferească și cu cine să colaboreze. Ar fi tare, nu? Nu mai întrebi omul ce știe să facă, nu-i mai dai teste de aptitudini sau de inteligență, îl bagi direct la pârnaie, sau îl faci CEO.

Dar, cum
c'est la vie, toujours parchive, propozițiile alea NU SUNT ADEVĂRATE!

Da, OK, islamul presupune o altă abordare a Divinității, mai "activă", (a-pro-pos, Allah înseamnă Dumnezeu, știați?), cele mai roditoare plantații de coca sunt în America Latină, iar Mailat venea din România. Așa, și? Asta înseamnă că orice arab care viețuiește pe planeta asta este un depozit de muniție ambulant, că orice țigan are ochii cu raze X și îți vede în buzunare, că toți evreii sunt mega oameni de afaceri, că orice italian îți poate face o ofertă pe care să nu o poți refuza, sau că toți românii se comportă ca după o supradoză de Viagra? Să fim serioși, carabinierii au șomat până să vină românii în Italia? Erau o chestie pur decorativă, ca garda de la Palatul Buckingham? Între infractorii din Peninsulă, cam care e ponderea REALĂ a românilor?

Da, e mult mai comod să faci generalizări, dar e comod numai pe termen scurt. Că pe termen lung... așa s-a iscat al Doilea Război Mondial. Și era cât pe ce să se iște și al treilea. Or, pe criza asta...

Ca metodă de lucru în exercițiile de logică, generalizarea e bună; dar în viața reală, ea naște monștri. Hai să lăsăm Auschwitz-ul să fie ce este: o modalitate de a ne aminti că niciodată nu mai trebuie să renunțăm la rațiune.

11 comentarii:

  1. O mai fi vreun loc gol pe vreo banchiză? Acolo e de emigrat!

    RăspundețiȘtergere
  2. Care banchize? Cu încălzirea asta globală... O să emigreze urşii polari în savană şi o să vrea leii să-i deporteze că le mănâncă antilopele şi le violează leoaicele...

    RăspundețiȘtergere
  3. Of, Laurash, ce explici tu aici, in raport cu modul obtuz al majoritatii de a pune problema, e un fel de... a pune o sinusoida fatza-n fatza cu o linie dreapta. Sigur ca pe ambele le putem trasa cu creionul pe hirtie, dar nu putem sa zicem dupa aia ca tot aia e, ca noi le-am desenat tot cu dreapta pe-amindoua. Oricum, sa lasi o problema a tuturor, cum sint tiganii, cu sila lor de tot ce e lege si ordine, DOAR pe umerii Romaniei... asta mi se pare cea mai graitoare expresie a gindirii "comunitare".
    Pup, Laurash, eram muuult mai dashteapta:) daca nu imi troznea capul de la durere.

    RăspundețiȘtergere
  4. Offf... generalizăm, generalizăm... o problema a tuturor, cum sint tiganii, cu sila lor de tot ce e lege si ordine... Păi eu îmi răcesc tastatura de pomană? Lav, eu nici nu fur, nici nu violez, în general nu fac nefăcute (OK, oi mai fi trecut pe vreun galben care s-a făcut roșu, al naibii, fix cand treceam eu pe sub semafor); cu toate astea, italienii spun ROMÂNII fac și dreg. Eu mă simt jignită de chestia asta. Tocmai de aia, nu îmi vine atât de ușor să spun că ȚIGANII fac și dreg. Îi spuneam ieri unui prieten că, dacă într-un grup pe care îl acuzi de ceva există un singur om care nu face ce spui tu, îi datorezi scuze. Mădălin Voicu e țigan. Tatăl lui, maestrul Ion Voicu, la fel. O fostă colegă de-a mea e medic, în Statele Unite. Ce să vezi? Tot țigancă. Oamenii ăștia sunt ȚIGANI (nu rromi sau alte dude), deștepți, talentați, cinstiți și mândri. Îi respect. Datorită lor (și a altora ca ei) nu pot să spun că TOȚI sunt nu-știu-cum. Pentru că știu cum sunt UNII dintre ei.

    RăspundețiȘtergere
  5. Si eu vorbeam tot despre tiganii-problema, Laurashu drag. Crezi ca eu n-am prieteni tigani? Ohooo - si sint oameni numai buni de pus pe rana. Dar de aia care fac nasarimbe prin Italia sau aiurea prin Europa sint de parere ca trebuie sa se ocupe Europa, sa inventeze politici si programe cu care sa-i "capaciteze", ca o fi greu, dar nu imposibil - ca doar de-aia e Uniune.
    Si ca sa-ti dau cu tifla, na, ca mi-ai zis tu mie care doar ma stii:)), ca generalizez, poftim marturisire : eu am votat pentru PE o tipa rroma, sa stii - am vazut-o la "TU DECIZI", la Razvan Dumitrescu. Tipa vorbea fluent vreo 4-5 limbi straine si avea un cap, nenica, cit nu aveau ailalti 3 invitati romani get-beget. Asa ca, jur, am pus stampila pe ea, na c-am spus-o!
    Atit de aici. Laura???:)))))))))))))))

    RăspundețiȘtergere
  6. Lavinia, îți mulțumesc pentru precizări și aștept cu drag intervențiile tale viitoare :))))) Vom reveni după o scurtă pauză.

    RăspundețiȘtergere
  7. Pe pauze aş tinde să zic că eu sunt piua întâi...hahaha...Laurash, Lav ce va mai daţi voi "pase" una alteia...e o plăcere să vă citesc pe fiecare dintre voi...fiecare cu stilul ei, cu felul ei de a scrie, de a fi, dar în esenţă, aş îndrăzni să zic, la fel. Cred că mi-ar plăcea să lucrez cu voi deodată...prietenii ştiu de ce...Voie bună. Mă înclin.

    RăspundețiȘtergere
  8. I'm in a mood...Yeah, she caught my eye,

    As we walked on by.

    She could see from my face that I was,

    Flying high...

    deh! şi băiatul ăsta vine să-mi răscolească sufletul...promit că am să cânt şi pentru tine, puţin...

    RăspundețiȘtergere
  9. Mi-a placut textul. Iar titlul mi se pare exceptional. Mai trimiteti.

    RăspundețiȘtergere
  10. ...Până la urmă publicați, este? Hihihi

    RăspundețiȘtergere

Comentează numai dacă ai identitate și cunoști și cuvinte care nu fac referire la părți anatomice sau rude pe linia maternă.