Translate

miercuri, 25 februarie 2009

Ieși.


"Este evident cine sunt capii bandelor si retelelor de infractori din tara, care jefuiesc, ameninta si intimideaza romanii pe care autoritatea nu-i apara !
Nu astept sa pornesti un razboi de una singura, dar macar sa creem un curent de opinie public nu numai personal ![...]
Sinuosul drum al lebedei din Austria catre graterele faraoancelor si magraonilor a trecut invariabil prin presa romana."

Sunt convinsă că recunoașteți textul de mai sus. Este un fragment dintr-un email pe care, fără să exagerez, l-aș numi hitul săptămânii. L-am primit de atâtea ori, încât cred că pot recita fraze întregi, din memorie. Da, l-am citit de fiecare dată, cu atracția morbidă cu care se apropie trecătorii, de creierii împăștiați pe caldarâm ai victimelor accidentelor rutiere. L-am citit de fiecare dată, pentru că nu-mi venea să cred că oameni pe care îi cunosc, oameni inteligenți, cultivați, de lume, sugerează să se răspundă unui val de ură cu și mai multă ură. Asta ați priceput voi? Asta vă e soluția? De ce nu soluția finală? Dacă tot ne apucăm de treabă, măcar s-o ducem până la capăt, nu?

Nu sunt avocata țiganilor. Nici a italienilor, nici a românilor, nici a evreilor, nici a negrilor, nici a musulmanilor, a puilor de focă sau mai știu eu a cui. Nu. Sunt doar un om care crede că ura ne coboară pe cel mai jos nivel de pe scara evoluției. Pentru că exclude rațiunea.

Tu, care citești această postare, ai dat forward la emailul cu pricina? Dacă da, acceptă un sfat amical: nu îmi mai citi blogul, îți pierzi vremea. Tu vei continua să crezi în superioritatea unora în fața altora, iar eu voi continua să cred în oameni. Da. Chiar și în tine.

15 comentarii:

  1. L-am primit si eu, of course, dar n-am citit decit primele 2-3 rinduri. Stii de ce? Unu la mina: era scris foarte mare, ca pentru prosti, am simtit ca mi-l baga in ochi si asta m-a enervat din prima. Doi la mina: am depistat din prima subiectul "tzigani" si mi s-a parut de porc sa-mi dea cineva mail pe tema asta. Trei la mina: textul incepea pe un ton exaltat, de campanie publica, si eu nu inghit broscutze de-astea, nu-mi plac. Cit despre dat forward... in general nu prea dau la nimic. Nu-mi place sa fac pe postaritza.
    Ieri a fost Dragobetele. Pun pariu ca ieri, aia care acu' trei zile dadeau forwardu' cu pricina au vorbit despre IUBIRE. Ca atita e iubirea, nu? Sa-l iubesti pe barbata-tu', pe fi'tu si pe ma-ta. Si pe Dumnezeu, mai incape vorba? Si sa-i urasti pe tzigani, pe unguri si pe negri. Ca e rai. Merita. Nici nu e oameni, bre :(

    RăspundețiȘtergere
  2. Mulțumesc. Deci mai e oameni pă lume, bre... Te pup, Lav.

    RăspundețiȘtergere
  3. Mai usurel, exaltatelor, cu ura asta. Care ura, bre? Daca nu eram toleranti de vreo doua sute de ani incoa', de la dezrobirea tiganilor, mai era vreunul p-aci?! Si ce? I-am dat afara pe negri, metisi sau pe blonde? Ce dracu', va pierdeti in discutii inutile? Tutea spunea ca antisemitism nu exista. E inventat chiar de evrei, spre autovictimizare! Sugubatz filosoful! Si adevarat! Si-apoi ce atata ofensa? Ce dioptrii trebuie sa ai ca sa vezi limpede ca nu mai ai nicio sansa daca esti normal? Sau o fi mai bine-n America unde, folosimd expresia "cerul s-a intunecat", esti declarat xenofob? Ei, dracie!...

    RăspundețiȘtergere
  4. Cunosc evrei care au stat în lagăr. Care aveau numărul tatuat pe mână. Şi care erau cât se poate de reali. Mai uşor cu autovictimizarea.

    RăspundețiȘtergere
  5. Primul medic din satul parintilor este tigan. Plecat in America. Al doilea medic din acelasi sat, tot tigan. Profesor universitar doctor. La Bucuresti. Face minuni (medicale) pe Pamant. Al treilea medic, tot tigan. De fapt, tiganca. La Cluj. Bunicii si strabunicii lor (despre alti inaintasi nu am stire cand s-au stabilit acolo) cerseau. Si mama, fie iertata! avea mereu o bucata de paine pastrata special, ca..."iar or veni amaratii aia...iar daca nu sunt acasa, sa nu uiti sa le-o dai, auzi?" Cam in asa atmosfera xenofoba am crescut eu. Culoarea pielii nu are nicio legatura cu ceea ce percepem optic. Sa fie clar!

    RăspundețiȘtergere
  6. Clar, clar... Doar că nu prea e OK să opui "normal" celorlate... minorităţi :)) Ştii, sunt mulatră, da' zău că sunt normală. Când zic că sunt dusă cu capu' glumesc, pe bune!!! Prietenii ştiu... În rest, Doamne, ajută!

    RăspundețiȘtergere
  7. există un fenomen înfricoşător în istorie, numit holocaust. care e inventat. morţii sunt reali. dar sintagma "evreu=victimă" e o manipulare odinară, săvârşită de, cine credeţi? da, evrei! ei au multiplicat numărul victimelor, ei au interzis negarea termenului de holocaust şi tot ei şi-au trimis compatrioţii în lagăr. că hitler doar nu era din paşcani... de altfel, politica asta se vede în america, un experiment jidănesc pus la cale de mai mult timp de oculta jidănească. şi reuşit, cel puţin până acum...

    dar să nu divagăm. nu tot poporul evreu e de vină pentru că nişte unii de-ai lor sunt nişte jidani împuţiţi. la fel cum nu toţi africanii sunt de vină pentru idi amin. la fel cum nu toţi ruşii nu sunt responsabili pentru stalin. ori chinezii pentru mao. ori cambogienii pentru pol pot. ori sarbii pentru karadjici. şi aşa mai departe...

    ori toată galeria lu' rapid e un praf în ochi? hai, acuma să vă aud!

    RăspundețiȘtergere
  8. I must confess...eu am făcut greşeala să trimit acel mail la care faci referire, Laura. Motivele sunt simple şi imbecile, dar sunt ale mele şi mă ajută să încerc să trec peste gest. Ideea este că am primit mailul de pe adresa tatălui meu şi l-am luat de bun fără să citesc ce zice. Doar pentru că era de la el a fost suficient pentru mine. Mi s-a părut ciudat că era scris cu caractere foarte mari şi cu roşu, dar am continuat să-mi zic că cine ştie de ce, ştiam că nu tata l-a scris aşa ci că l-a primit şi el dar dacă a considerat sa mi-l trimită era important. Deh! My mistake. Feelingul îmi spunea că ceva e în neregulă cu acel mail, dar n-am gândit. Ce să mai, nu am scuze. Nu mai spun cât de rău m-am enervat când m-a sunat soră-mea a mare, căreia il trimisesem, să mă întrebe ce e cu acel mail şi dacă l-am citit. Atunci, de abia, am realizat cât sunt de vacă...fulga...Mi-am făcut şi atunci şi acum, aici mea culpa. Laura, crezi că mai am şanse de scăpare? Promit să nu mai trimit nimic fără să citesc şi am să mai trec pe aici. Voie bună. Mă înclin.

    RăspundețiȘtergere
  9. Bine, bine, Irina, se suspendă pedeapsa :P Luivuitonu' și xenonu' te așteaptă în continuare.

    Nemesis, știi că te citesc și te apreciez. Nu mă dezamăgi. Tu știi din cărți că Holocaustul nu a existat; eu știu că a existat, și o știu de la cei care i-au supraviețuit. Da, de la evrei. EVREI, nu jidani. Dacă lor le spui jidani, spune-le și homosexualilor poponari și mie cioară, ce pana mea de corb...

    RăspundețiȘtergere
  10. Despre crimele lui Stalin nu s-o pomeni din simplul motiv ca n-or mai fi/fi fost supravietuitori? Sau pentru ca poate numarul victimelor o fi fost dublu? Sau poate pentru faptul ca din "cartile citite" ceva nu reiese foarte clar? Nero o fi dat foc Romei? O mai fi supravietuit cineva evenimentului? Sa ne dea un telefon! Ei, ce galceava inutila! Nu, copii! Lumea se imparte in: oameni si neoameni. Atat! Daca descoperiti altceva, comunicati-mi!

    RăspundețiȘtergere
  11. BINEEEE, ANONIM!!!! ASTA E! Oameni şi neoameni. Corect. În interior sunt diferenţele, nu pe epidermă şi nici în paşaport. Merci!

    RăspundețiȘtergere
  12. Mor cand aud termenul jidani. Simt ca mi se zbarleste parul pe mina. Nu stiu de ce. Pur si simplu. Cine are dubii in privinta holocaustului sau crede ca a fost necesar ar fi cazul sa isi puna intrebarea de ce poporul german nu vorbeste cu placere despre Hitler sau despre holocaust.
    Nu am idei preconcepute despre diferitele rase , religii etc pentru ca sunt de aceeasi parere cu anonimul si anume ca sunt oameni si neoameni. In ce masura sau procentaj se comporta unii mai rau decat ceilalti este o cu totul alta discutie... este vorba de perioade, de faze prin care trece societatea, de impacturi financiare, de educatie. A generaliza inseamna a pune o eticheta pe istoria si pe viitorul unui popor ceea ce imi cam insulta inteligenta. o seara buna

    RăspundețiȘtergere
  13. Pentru Petre Russu: Cuvintele nu poartă vina. Depinde doar de încărcătura pe care omul o da cuvântului. În una din clasele mici, fratele meu i-a spus unui coleg "ţigan". Fratele meu, cam brunet. Cam prea brunet! Ţiganul cu pricina, blond şi cu ochi albaştri, fuge la învăţător şi se plânge de ofensă. Învăţătorul cel bătrân-îl învăţase şi pe tata!- îi duce pe împricinaţi în faţa clasei şi zice:"Ăsta-i ţiganul(blondul), ăsta-i românul!" Fratele meu, adică. "Ziceţi, măi copii, care-i ţiganul, care-i românul?" De-atunci, fratelui meu i se spune simplu "ţigane". Şi el s-a supărat? Ei, aşi! Şi-a transformat, ca Peneş Curcanul, porecla în renume. "Incidentul" se petrecea prin şaizeci şi ceva. Şi n-a izbucnit, va jur, niciun conflict interetnic. Şi a propos de nemţi...îi urăşte cineva că l-au avut pe Hitler? Sau au ştiut ei, nemţii, să fie decenţi? Şi-atunci omenirea a înţeles că nu poţi stigmatiza un popor din cauza unui scelerat...O seară şi mai bună!

    RăspundețiȘtergere
  14. Mda... Dragilor, hai să smulgem etichetele... Ustură, se mai ia niște piele moartă și câte un fir de păr, dar trece. Și după aceea e tare bine. E ca o degustare de vin. Câteodată e mai fain să ghicești soiul, decât să alegi vinul în funcție de ce scrie pe sticlă. Mai ales că, într-un om, ai o lume întreagă de descoperit...

    RăspundețiȘtergere

Comentează numai dacă ai identitate și cunoști și cuvinte care nu fac referire la părți anatomice sau rude pe linia maternă.