Translate

luni, 23 februarie 2009

Cum face opinia când se sperie?


De multă vreme tot aud expresii de-astea, corozive pentru timpan, dar ultimele evenimente violente (din țară și de aiurea) au readus în actualitate și în corzile vocale ale vorbitorilor în public, fie ei jurnaliști, politicieni, polițiști sau oameni obișnuiți, nenorociri cum ar fi:

  • opinia publică este șocată
  • aceste lucruri au speriat opinia publică
  • reacția opiniei publice a fost...
  • opinia publică este revoltată
Și, încununarea cacofonico - pleonastică a datului de pământ cu logica până îi sare sângele pe pereți a fost... țineți-vă bine: opinia publică CREDE!!!

Da, oameni buni. Rog opinia publică să mă ierte că, până acum, m-am adresat domniei sale atât de ireverențios, când toată lumea se încăpățânează să o personifice. Înțeleg că ea este o entitate care poate fi șocată, speriată, revoltată, și toate astea pentru că ea GÂNDEȘTE! Opinia poate să CREADĂ chestii, domnule!

În îngustimea minții mele, eu chiar acceptasem definiția potrivit căreia Opinie publică = părerea publicului într-o anumită chestiune. Înțeleg că sunt depășită, dar nu pot să nu mă întreb: cum face opinia asta publică atunci când se sperie? Țipă? Leșină? FACE PE EA? Eu cred că ultima variantă e cea corectă și de asta crește nivelul oceanului planetar...

4 comentarii:

  1. Uiuiuuuu! Excelent textul, dar am inteles acum ca nu e bine sa inghitim apa, cind inotam in mare. Am ris cun placere.
    De fapt, generalizarea e "brendul" tuturor pipitzelor (fete) si pitzipuncilor (baieti) din peisaj. "Opinia publica crede" este expresia care ii acopera pe ei. De fapt, pitziponcul crede si e de parere ca si noi credem ca el - altfel lumea n-ar fi dreapta.
    Te rog sa iei textul asta cu tine, sa-l citesti studentilor. Sau sa-l citesc eu.
    M

    RăspundețiȘtergere
  2. Îți mulțumesc, Mihai. Păi, citește-l tu, că tu ești dom' profesor! Mie așa mi se pare corect :))

    RăspundețiȘtergere
  3. Mai copii, mai idealistilor! Unde va credeti voi, de aveti pretentiile-astea? Astea, de vorbire corecta a limbii romane!...Adica ce, buzunarele doldora se fac cu reguli de ortoepie si ortografie? Ei, na! Ia, uitati-va bine prin "ograda" voastra! Emisiuni tv. fac coafezele, manelistii, infractorii etc. Si voi nu urmariti posturi locale cu facultati absolvite tot pe plaiuri...locale. Vai de CAPUL nostru! Am scris "capul"? Ah, ce bine ca nu mi-a scapat o referire la alta parte a corpului! (Sa stii, Laura, ca nu sunt chiar o anonima!!!)

    RăspundețiȘtergere
  4. (ne)Anonimo, am auzit la un moment dat o vorbă care mi-a plăcut mult şi pe care am adoptat-o: "cred în oameni buni, dragoni şi alte creaturi fantastice". Aşa sunt eu, idealisto-defectă :))) Da' ce-mi mai placeeeee...

    RăspundețiȘtergere

Comentează numai dacă ai identitate și cunoști și cuvinte care nu fac referire la părți anatomice sau rude pe linia maternă.