Translate

joi, 25 septembrie 2008

România cu mâinile reci

Căluţi roz cu zvastica pe fund, figuri biblice făcându-şi reciproc propuneri indecente, în faţa unui bordel pe care scrie "Smart Workout" (adică sex, zice lumea), harta României "împodobită" de un organ genital feminin în toată splendoarea...

Astea au fost interpretările date de cei care au comentat "operele de artă" prezentate de "creatori" români, în expoziţii patronate şi finanţate cu zeci de mii de euro de Institutul Cultural Român (adică de tine, de mine...)

Acuma, eu, o biată muritoare fără veleităţi artistice (şi mioapă pe deasupra) am văzut aşa:
  • una bucată cal roz de plastic (altfel, drăguţel) "însemnat" cu o zvastică pe fund; nu am înţeles: acolo îl doare (pe cal sau pe autor) de Holocaust sau de nazişti?
  • un desen naiv în care două personaje stau de vorbă în faţa unei ciuperci pe care scrie "Smart Workout" (whatever that means, nu stau bine cu slang-ul)
  • harta României, din mijlocul căreia o duduie (neidentificabilă) se străduieşte să ne arate amigdalele, numai că pare să fi greşit calea de acces.
Din punctul meu de vedere, posibilităţile sunt următoarele:
1. Toate astea înseamnă mai mult decât ce se poate vedea cu ochiul liber.
Nu sunt critic de artă, dar ştiu că rezultatul creaţiei artistice trebuie să atingă ceva în interiorul privitorului (sau cititorului, sau ascultătorului), şi acel ceva nu trebuie să fie vezica biliară.
2.Toate astea nu înseamnă nimic mai mult decât ce se poate vedea cu ochiul liber.
OK, atunci putem propune ICR să organizeze (în străinătate, desigur, şi pe bani cât mai mulţi) expoziţii cu suculentele urări de bine adresate diverselor echipe de fotbal pe pereţii blocurilor din cartiere mărginaşe, cu "reclamele" foarte plastice pe care şi le fac prostituatele pe uşile toaletelor din cârciumi...
Până şi eu, dacă sunt suficient de bine motivată, pot să înjur o juma' de oră fără să mă repet... Îmi organizaţi şi mie un recital, domnule Patapievici? Eventual la Covent Garden, da' merge şi la Met, dacă nu se poate.
"Zilele culturii române în bazinul Ruhr-ului" - aha, deci nu la Gogâlţa-Sat, ci în Germania. Un stat membru al Uniunii Europene. Ca şi noi. Asta e cultura noastră? Aşa vrem să ne ştie Europa şi restul lumii? Ca pe o ţară vulg(v)ară?
În ritmul ăsta (ca să păstrez "domeniul"), România o să ajungă pentru restul lumii ca un ginecolog cu mâinile reci: s-ar putea să fie un bun profesionist, dar nimeni nu vrea să aibă de-a face cu el.
P.S. Nu cer demisia lui Patapievici, aşa cum nu îi cer lui Moş Crăciun garsonieră în Luvru. Nu cer lucruri pe care ştiu că este imposibil să le primesc; or, în cazul ăsta, demisia ar fi un gest de onoare...

9 comentarii:

  1. http://www.petitieonline.ro/petitie/pentru_demiterea_lui_hr_patapievici_de_la_conducerea_icr-p37941052.html

    RăspundețiȘtergere
  2. Imi place foarte mult acest text! Felicitarile mele! As fi vrut sa scriu asa ceva, si ma bucur sa citesc niste idei atit de bine impachetate. Voi raspunde in felul meu. Bravo! Bun, Laura, bun!
    Mihai

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu-mi plac blogurile...dar de cînd ţi-ai făcut blog, inspirată de prietenul mihai nu există zi în care să nu le deschid pe toate să citesc. Cînd sunt în faţa unui text bun am următorul gând: ce aş mai putea să spun eu mai mult decît ai spus tu de o manieră atât de frumoasă, de incitantă, de spumoasă?! Şi este spus cu nişte cuvinte mai bune decît aş fi găsit eu vreodată, iar revolta mea interioară este extrem de bine pusă în pagină de tine. Multu', Laura.

    RăspundețiȘtergere
  4. draga laura,

    nu patapievici e problema - din punctul meu de vedere, punct care, imi place sa cred, tine cont de fapte si de bunul simt. problema o constituie cei din spatele lui patapievici, adica toate verigile din lantul de cauzalitate al carui capat l-a constituit numirea sus-zisului in fruntea ICR, cu acces discretionar la fonduri importante. ultima sau penultima dintre verigi - daca aritmetica mea nu schioapata prea tare - ar fi insusi presedintele Basescu. domnul Basescu, personaj de o incultura funciara, cu o posesie aproximativa a limbii engleze portuare si cu propensiuni evidente catre muzica de petrecere (atunci cand nu e interpretata de tiganci imputite:-), a tras candva nadejde ca o elita de intelectuali cu o directie politica precisa (aceea de a-l sprijini pe el, Basescu) i-ar putea fi de folos. nu i-a fost de prea mare folos (unii au dezertat, vezi cazul Pleşu) altii s-au bagat in scandaluri rasunatoare - vezi inclusiv cel legat expozitia din SUA, "Freedom for lazy ppl", cea cu sexul şi zvasticile. revenind la patapievici, daca asta nu era sprijinit sa ajunga ce a ajuns, s-ar fi sufocat in mizeria si in miasmele propriilor frustrari si obsesii - daca-mi amintesc bine, nestimatul culturnic cu institutul de la Magurele la baza scria intr-una din "cartile" sale ca poporul roman e "un c... in capul caruia se p... toti". scuze pentru vulgaritatea citatului, dar asa a scris ipochimenul.

    cele bune,

    TheDonkeyApparatus

    RăspundețiȘtergere
  5. Memyselfandi, eu ziceam că nu mă aştept ca Patapievici să facă un gest onorabil şi să-şi dea demisia singurel... Că, petiţii, putem semna fără număr-fără număăăr!

    Mihai,îţi mulţumesc mult, mă bucur că ne inspirăm reciproc!

    Irina, nici mie nu îmi plăceau, dar constat că sunt o alternativă bună la Distonocalm... Pe distinsul domn Dragnea nu mai aveam unde să îl citesc... eu nu mai aveam unde să scriu (din astea de dor şi jale, că ştiri...)

    Donkey Apparatus, good point (ca să citez din alt clasic în viaţă). Aşa e.

    RăspundețiȘtergere
  6. prietenul acesta zice destul de bine ce e de zis legat de subiect http://durox.wordpress.com/2008/07/26/zacuska-senzual-vs-burgerul-infatuat-2/

    RăspundețiȘtergere
  7. tot scandalul ICR a pornit de la un singur articol semnat de John Gabrian Marinescu, preluat apoi ca galusca de EVZ, Cotidianul si altii. Doar pentru Antene articolul s-a dovedit a fi ceva mai mult decat o galusca, mai degraba un ou de aur cu care poti impushca 2 iepuri- patapievici si basescu. Sa nu ne mai lungim cu povestile, vizionare placuta.

    http://www.youtube.com/watch?v=BmKivNyhJyI&feature=user

    RăspundețiȘtergere
  8. recomndat pe cale indirecta, blogul prezent 'prezinta' :}. din pagina-n pagina, ajung la pagina de fata... caut de fapt o alta, cea cu 'managerul', insa fiind scris cu penita ce nu zgarie nici hartia si nici retina, am uitat de timp si-am citit ce era de citit.

    revenind pe zona, inafara de scoaterea din anonimat a poneilor, subiectul icr, demonstreaza inca o data, daca mai era necesar, procesul sau calea apucata de eveniment in devenirea lui absotula, aceea de a fi stire :}.

    e de bun augur si necesar sa avem pareri si gusturi -altfel am fi doar posesori de 'categoria B':}, insa e un fel de nesimtire atunci cand facem realitatea stire, far' s-o intelegem. iar vis-a-vis de realitati si intelegeri, dau cu citatul pt aparatul magar, sa vedem cum in aceeasi logica mai sunt si alti patapievici, ipochimeni frustrati si cu obsesii, doar ca inca nu le-a venit randul -nu le-a venit randul sa nu-i intelegem :}
    " “Ce mai faceţi, domnu’ Ţuţea?” – Mă simt asemeni unui vultur trist, care înălţat la zenit urinează asupra veacului douăzeci cu un dispreţ creştin. "
    si mai stiu unu' tot cu practici MISA :
    "Cu ungurii nu putem avea probleme militare: dacă dăm drumul la toţi caii din Ardeal, fără călăreţi, în două ceasuri se pişă în Budapesta."
    m-am tirat...

    RăspundețiȘtergere
  9. Durox,
    Tu spui că "e un fel de nesimtire atunci cand facem realitatea stire, far' s-o intelegem". Atunci, zău că nu ştiu cum se numeşte alăturarea lui Ţuţea cu Patapievici...

    Cât despre a înţelege marea creaţie artistică despre care vorbeam în acest post, mi-a fost explicată "lucrarea" Ponei cu zvastică. Am înţeles. Asta nu înseamnă, însă, că susţin demersul, sau că sunt de acord ca pe banii mei de contribuabil să fie realizate astfel de expoziţii...Un sponsor privat, "iubitor de arte şi de frumos" n-are decât să dea cu banu' în artişti de genul ăsta până dă faliment. Eu nu vreau! Asta, dacă tot e să vorbim de libertatea de expresie...

    RăspundețiȘtergere

Comentează numai dacă ai identitate și cunoști și cuvinte care nu fac referire la părți anatomice sau rude pe linia maternă.