Translate

vineri, 13 aprilie 2012

Înalt Preafericitul Hoţenie, pe numele laic Gigi Lumânare


"Construiţi biserici reci când e lipsă de locuinţe
Că nu ies bani din şcoli, adăposturi şi grădiniţe"
(Paraziţii, Vreau să vă doară)

Ştiu, nu e foarte creştinesc ce o să spun în continuare. Sau?... Dacă v-aţi gândit cumva că lumânările cumpărate de la piaţă/tarabă/supermarket sau pur şi simplu unele pe care le aveaţi prin casă sunt foarte bune pentru a lua lumină de Înviere, să ştiţi că aţi păcătuit şi cu gândul şi cu fapta şi mai ales cu portofelul. Faţă de cine? Faţă de Sfânta Patriarhie, bineînţeles. Care, în înţelepciunea-i nemărginită a produs nişte candele oficiale. Nu cred că îşi pune Sfântul Duh ştampila de CTC pe ele, dar cică sunt candele "agreate", spre deosebire de alea pe care le-am enumerat eu şi care au "diferite forme şi culori, improprii cultului creştin ortodox."

Oare, pe lângă cele 10 porunci a existat şi o a 11-a, care s-a pierdut la transport, şi care spunea "Să nu cumperi decât candele agreate de Patriarhie"? Oare în Vechiul Testament există vreun îndemn, vreo pildă din care să reiasă că "fiii Omului vor contribui la ridicarea Catedralei Neamului"? Pentru că, de fapt, despre asta este vorba. "credincioşii care achiziţionează aceste candele de cult fac un gest de solidaritate ortodoxă şi contribuie, precum banul văduvei, la împlinirea grabnică a unui ideal naţional: zidirea Catedralei Mântuirii Neamului", zice Patriarhia. Păcătoasa de mine, eu credeam că idealul naţional este, până una-alta, ieşirea din criză, ridicarea nivelului de trai şi a puterii de cumpărare, nicidecum construirea unei biserici de fiţe care să se asorteze la merţanele distinşilor popi care propăvăduiesc smerenia şi curăţenia spirituală, făcând semnul crucii cu dreapta, în vreme ce cu stânga te fac la buzunar.

Problema onor popilor de care ziceam ar fi că iconiţele lipite pe candelele "laice" ajung la gunoi după ce candela e arsă. Şi cu ăstelalte, bengoaso-binecuvântate, cam ce o să se întâmple? O să le pună drept-credincioşii, aşa, goale şi pârlite, la peretele cu icoane şi o să se închine la ele ca la sfintele moaşte? E clar că tot calea pubelei o s-o ia, cu tot cu poza Catedralei Neamului. Numai că, în drumul lor spre ghenă, vor fi adus niscaiva lovele în buzunarele adânci ale sutanelor. Chiar, ăştia se cheamă "înalţi prelaţi" de la prelată? Cum ar veni, sunt şmenari sub acoperire?

N-aveţi decât să mă scuipaţi, să daţi cu pietre şi să mă afurisiţi. Tot cred că, uneori, Bărbosul se uită în jos, la oameni, clatină trist din capul lui de Demiurg şi zice... "Vai... ce-am vrut eu şi ce-aţi înţeles voi... Fiii mei, sunteţi praf!"

3 comentarii:

  1. Lumânare peste lumânare se face merțanu' mare...

    Pe ăștia-i bodogăn. Răspicat. Nu-i afurisesc că nu pot.

    Pe tine te cânt în balade. Tare.

    RăspundețiȘtergere
  2. Credintza e-n suflet. Lumanarile sunt forme de mainfestare. Daca lumanarea agreata ar costa 100 de lei, ar insemna ca cei care nu-si permit o asemenea lumanare sunt necredinciosi? Curios mod de gandire.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ar fi prima oara in istoria crestinismului cand credinta se masoara dupa "posibilitati"?...

      Ștergere

Comentează numai dacă ai identitate și cunoști și cuvinte care nu fac referire la părți anatomice sau rude pe linia maternă.