Translate

duminică, 10 aprilie 2016

Eu cred că Dumnezeu preferă lumina

Eu cred că mâine o să fie mai cald decât azi.
Eu cred că, dacă mănânci noaptea dar ai grijă să faci mișcare ziua, nu te îngrași.
Eu cred că florile de liliac miros superb.
Eu cred că toți copiii adoră dulciurile.
Eu cred că George Clooney e un bărbat mișto.
Eu cred că mașinile sport sunt frumoase.
Eu cred că teiul va înflori mai devreme anul ăsta.
Eu cred că fiecare avem un înger păzitor.
Eu cred că fiecare e liber să creadă ce vrea.

Oameni buni, am privit, siderată, ce comori de ură și venin au ieșit la iveală zilele astea. Și totul de la o melodie. O MELODIE, oameni buni! Una care, departe de a incita la ură sau distrugere, vorbea despre o convingere. Și... da, despre smerenie. Imediat s-a găsit cineva care să-i desființeze pe cei care apar în clip. Că au, că fac, că dreg, că de ce câștigă nu știu cât, că de ce nu sunt nu știu cum... Dragii mei, oamenii ăia sunt exact asta: oameni. Cu bune, rele, păcate și sminteli. Nu se erijează în instanță morală. Niciunul. O frază care începe cu „eu cred” poate continua oricum, atâta timp cât nu jignește și nu incită la fapte reprobabile. E o convingere a cuiva. Ce facem, repunem în drepturi delictul de opinie? 

Apoi, a avut cineva răbdare să ASCULTE textul infamei piese? Pentru că, la un moment dat, sună așa:

M-am trezit din vis și ca orice creștin m-am gândit

Ce înseamnă visul meu, și am realizat
Că de fapt n-a fost un vis despre bugete, taxe sau donații
Nici despre ce-ar trebui impozitat
Nici despre școli, spitale, prioritati
Generalizări, adevăr absolut, opinii contrare
Alb, negru, bine, rău, frumos, urât, nu;
A fost un vis foarte simplu despre smerenie, atât.

Ce e reprobabil în asta? Unde incită la dărâmarea Catedralei? Unde insultă Biserica sau pe preoți? Unde se spune ceva, orice care ar putea leza Biserica Ortodoxă Română? Fraților, de la ce v-ați luat, de fapt? De la convingerile exprimate de un om într-un cântec? Și de la un refren recitat sau cântat de alți oameni? A spus cineva că se înlocuiește Scriptura cu textul lui Dan Teodorescu?
Oameni buni, vă rog eu frumos: inspirați adânc și relaxați-vă un pic. Eu cred că nu e bine să ne apucăm iar de înălțat ruguri pentru „eretici”. Evul Mediu a fost o perioadă tare întunecată. Și focul rugurilor n-a adus lumină, ci întuneric și răutate. Iar eu cred că Dumnezeu preferă lumina. Lumina și bunătatea.

Un comentariu:

 1. Draga mea Laura, drumurile noastre s-au intersectat o data prin 2014 cred, la plimbarea de la Cotroceni. Eu am zis ceva stupid de genul "tineti-o tot asa" si tu ai zambit larg :) Am vazut totusi in ochii tai ca esti una dintre cei buni, chiar daca privirile noastre s-au intalnit doar pentru o secunda.
  Sa stii ca si o parte dintre cei care au avut lucruri negative de spus despre melodia de mai sus sunt buni. Dar poate unii sunt prea obositi, prea testati, prea loviti si reactioneaza la lucruri minore cu o intensitate nejustificata, poate au vazut niste fetze in clip-ul ala pe care nu prea le inghit, ce sa zic pot fi varii motive. Altii sunt poate niste fanatici religiosi care vad atacuri la divinitate acolo unde nu sunt, dar asta e lumea, asa sunt oamenii, diferiti, nu ii poti schimba. "Cu bune, rele, pacate si sminteli" spui tu mai sus? Ei bine, asa sunt si criticii.
  Eu am invatat sa trec peste nevoia de a interveni in situatii din astea de opinie cand e vorba de subiecte care nu afecteaza viata oamenilor. Un artist a compus un cantec, unii oameni il apreciaza, altii nu. Sa fie sanatosi toti, nu imi pasa, sunt prea multe lucruri mult mai importante care necesita atentia mea.
  Tu ti-ai exprimat punctul de vedere si am vrut sa ti-l arat si eu pe al meu. Cred ca incerc doar sa-ti spun sa fii deasupra acestor mici conflicte insignifiante.
  Cu tot respectul, Cristi.

  RăspundețiȘtergere

Comentează numai dacă ai identitate și cunoști și cuvinte care nu fac referire la părți anatomice sau rude pe linia maternă.