Translate

marți, 19 iulie 2011

Bona filipineză

Dacă n-o ai, eşti de rahat. Eşti nimeni pe stradă, vorba lui Badea. Nu exişti. Partea nasoală e că bona filipineză a devenit un accesoriu, ca o poşetă LV sau ca un chihuahua care îşi iţeşte căpşorul din vreo geantă Burberry. Partea şi mai nasoală e că fetele astea, multe dintre ele cu o educaţie şi o inteligenţă mult superioare angajatorilor, au ajuns să fie tratate ca nişte accesorii. Azi, la o terasă din Herăstrău, mă uitam, oscilând între greaţă şi furie, la două pisi dintre care una avusese grijă să şi procreeze ca să nu se piardă gena ţopeniei. "Doamnele" stăteau la masă cu progenitura. Bona, filipineză desigur, se aşezase cuminte la masa alăturată. Avea grijă să nu le privească, să nu zică "doamnele" că se uită în gura lor. Evident, nu i s-a oferit nici măcar un pahar cu apă. A primit, în schimb, sarcina de a plimba şi copilul unei a treia ţumpi care aterizase la masa celor două. "Iu chen gău... ăraund... end... ăăăă..." a zis într-o engleză stâlcită a treia ţumpi. "Yes, I understand", a răspuns, cu un accent aproape perfect, bona. A plimbat plodul nr.2. A revenit. Nici "mulţumesc", nici... Şi-a reluat locul la masa de lângă "doamne". Tot nimic. Am vrut să mă duc să-i ofer o limonadă. Limonadă, nu altceva, pentru că fix asta beau cele trei mimoze. Ar fi fost un statement, "nu o mai trataţi de sclavă, e egala voastră, ba chiar cu nişte capete peste voi, ţoape ajunse ce sunteţi". Nu am făcut-o. Pentru că m-am temut că o să se uite la mine, la limonadă, o să se simtă jignită şi o să refuze. Cu aceeaşi demnitate cu care le suporta pe muierile alea trei şi plozii lor răzgâiaţi. Micuţa filipineză din Herăstrău mi-a adus aminte de tabloul meu preferat al lui Degas: Absintul. E atâta tristeţe, atâta singurătate în privirea femeii din tablou, încât aproape că simţi toată amărăciunea vieţii ei, strânsã în gustul absintului verzui pe care îl are în faţă. Îţi vine să întinzi palma să o mângâi. Şi te opreşti la jumătatea gestului, de teamă să nu îţi dea peste mână. Pe oamenii demni, mila îi jigneşte.

14 comentarii:

  1. Frumos, Laura, frumos...

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, incotro Romania fara sentimente, intelegere, bun simt, etc., etc?!

    Noroc ca vezi si simti si auzi, ca tine sint convinsa ca sint destui. Ar trebui publicat intr-o revista de circulatie poate le citeste cineva si "doamnelor".

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte sensibil,greu de inteles pentru subiecti,care ar comentaëte ba asta a gresit a scris Absintul in loc de Absentul.

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu mai ţin minte când m-am simţit aşa de revoltată ultima oară... Îmi venea să le dau pe alea cu capul de masă. Şi câte nu fac ca ele...

    RăspundețiȘtergere
  5. nu vreau sa comentez acest articol poate e adee varat poate e doar imaginatie combinata cu invidie,rautate,etc...dar v-ati gandit vreo clipa cati romani lucreaza pe bani putini in alta tara si sunt tratati groaznic.Sincer si eu am o bona filipineza si nu sunt bogata,snoaba, nu vreau sa demonstrez nimic pentru ca muncesc enorm in fiecare zi si am recurs la un astfel de ajutor din disperare pentru ca in tarisoara asta nu am gasit pe nimeni sa faca serviciul asta de bona la modul serios/profesionist.in ceea ce priveste filipinezele sunt intradevar marea majoritate(atentie nu toate)serioase si cu experienta in domeniu insa ele nu sunt sclave ci din contra au un salariu rezonabil,casa,masa ceea ce nu prea gasesc in tara lor, asa ca nu muriti de grija altora, iar in privinta pitipoasncelor cred ca le bagati prea mult in seama.cine doreste bona filipineza va recomand sa angajati ca sunt u ajutor foarte bun swi pentru pitipoance dar si ptr oamenii f ocupati, aveti grija cu ce firma colaborati ca si aici sunt probleme , cea mai profi este jobssolutions.

    RăspundețiȘtergere
  6. Anonimo, nici nu ştiu de unde să încep.
    1. Imaginaţie? Nu. E real. Răutate, invidie? Pe cine să invidiez, Doamne, iartă-mă?!
    2. Nu am nimic cu filipinezele care vin să muncească aici, aşa cum şi românii pleacă în străinătate să îşi facă o viaţă mai bună. Nici cu cei care le angajează nu am nimic, ATENŢIE! atunci când le tratează omeneşte, nu ca pe nişte oameni de calitatea a doua. Faptul că o plăteşti nu înseamnă că nu îi poţi oferi măcar o apă plată când tu bei limonadă şi afară sunt 40 de grade, nu? Ţine de bunul simţ (sau de lipsa lui) din partea angajatorului, nu de naţionalitatea bonei. Despre asta era vorba: despre a respecta un om care munceşte. Atât. Bonă am avut şi eu, româncă pe vremea aia, şi făcea parte din familie.

    RăspundețiȘtergere
  7. dar copiii ce vina au in toata istorioara asta?

    RăspundețiȘtergere
  8. Stai ca p'asta n-am prins-o... La ce te referi? La faptul ca i-am numit razgaiati? Daca despre asta e vorba, e simplu: cei la care ma refer sunt genul de copii urlatori, care se dau cu fundul de pamant cand vor ceva. Daca nu la asta te refereai, m-ai cam pierdut, recunosc...

    RăspundețiȘtergere
  9. progenitura...tie ti-ar face placere sa i se spuna asa copilului tau? sau daca se dau cu fundul de pamant consideri ca trebuie pusi la colt? sunt doar copii, in fond. daca nu le iertam lor totul, chiar si "razgaielile", atunci cui si ...mai ales, cand?

    RăspundețiȘtergere
  10. Din DEX: PROGENITÚRĂ ~i f.: Copil care descinde dintr-o familie; urmaș; vlăstar. Deci, da, mi-ar plăcea să i se spună aşa copilului meu, dacă l-aş avea. Iar râzgâiaţi sunt din educaţie (sau din lipsa ei), nu din naştere. Era o critică la adresa părinţilor, nu a copiilor. Atât.

    RăspundețiȘtergere
  11. te crezi desteapta.....dar nu esti.Bietul tau copil....

    RăspundețiȘtergere
  12. Copilul meu, atunci cand va veni, nu va fi deloc "biet". Va sti sa se poarte in lume, nu va rasturna ospatarii pentru ca va sti sa faca diferenta intre restaurant si loc de joaca. Va sti sa respecte oamenii, indiferent daca e vorba de un academician sau un maturator. Va sti ca banii pot cumpara mult, dar nu totul si in niciun caz nu pot cumpara lucrurile care conteaza cu adevarat - inteligenta, bun simt si... suflet. Si va sti sa foloseasca un dictionar, ca sa nu se simta ofuscat fara motiv, din cauza unui cuvant al carui sens real nu il cunoaste.

    RăspundețiȘtergere
  13. voi incheia aceasta polemica fara pic de esenta prin a-ti spune ca si "idiot" exista in DEX, cartea ta de capatai.Dar conteaza mult in ce context il folosesti si , mai ales, cui il adresezi.Sper sa nu fii ofuscata daca iti va fi adresat vreodata tie.

    RăspundețiȘtergere
  14. Dragul meu sau draga mea, ca nu ai avut decenta de a semna, fie si cu pseudonim (nu e injuratura):
    1. Eu nu simt nevoia sa te jignesc, pentru ca te autodesfiintezi cu brio.
    2. Polemica asta, asa cum o numesti tu,pe care eu as fi numit-o pana la comentariul asta al tau o simpla discutie in contradictoriu intre doi oameni inteligenti, ai transformat-tu intr-una fara substanta.
    3. DEX-ul nu e cartea mea de capatai, pentru ca stapanesc limba romana indeajuns de bine incat sa nu fie necesar sa citesc dictionare. Lista mea de lecturi e mult mai bogata si mai profunda.
    4. Ca sa vezi ca nu sunt ofticoasa, ti-am publicat si "opinia" asta. Dar e ultimul tau act de prezenta pe acest blog. I refuse to have a battle of wits with an unarmed opponent.

    RăspundețiȘtergere

Comentează numai dacă ai identitate și cunoști și cuvinte care nu fac referire la părți anatomice sau rude pe linia maternă.