Translate

miercuri, 5 noiembrie 2008

Barack Obama: al 44-lea preşedinte al Statelor Unite, primul Mare Şef de Trib

Obama are sânge de indian cherokee şi de kenyan. Dintr-o dată, sintagma din imnul american, "The home of the brave and the land of the free" capătă sens.

Îmi amintesc de un film în care Errol Flynn juca rolul unui ofiţer al armatei britanice, care ajunge în Statele Unite, în mijlocul luptei dintre trupele americane şi războinicii amerindieni. Un veritabil gentleman englez, Flynn se oferă să facă pe curierul şi să transporte o scrisoare foarte importantă. Comandantul Joe Something (not the plumber) îi spune că nu îi poate permite să facă asta, pentru că nu este american. Replica lui Flynn: "Nici voi nu sunteţi; adevăraţii americani sunt acolo, pe dealuri, în spatele stâncilor, au arcuri cu săgeţi şi poartă pene în păr."

Încă ceva: se spune că, dacă pe Mayflower s-ar fi aflat cu adevărat strămoşii tuturor celor care susţin asta, vasul s-ar fi scufundat înainte să părăsească portul. Naţiunea americană s-a format şi s-a ridicat datorită (sau din cauza...) imigranţilor. Doar că unii au venit cu câteva sute de ani mai devreme, alţii au fost aduşi cu forţa, iar alţii au întârziat cu câteva secole.

Dacă Barack Obama a fost ales preşedinte al Statelor Unite, probabil este pentru că americanii şi-au înţeles trecutul; iar asta înseamnă că au un viitor.

5 comentarii:

  1. Laura, ai cum face blogul si in engleza? sau cel putin sa traduci postarile tale? Cred c`a ar fi f. f. interesant si pentru vorbitorii de alte limbi sa citeasca. Just a suggestion!

    RăspundețiȘtergere
  2. ...and a wonderful suggestion it is! Chiar o să traduc unele posturi... Singura bubă e că sunt expresii şi idei care au noimă şi chichirez numai în română. Dar îţi mulţumesc pentru idee ;)

    RăspundețiȘtergere
  3. Interesant este cati il revendica pe Obama (evrei din New York, beduini din Negev, mahomedani, africani).

    RăspundețiȘtergere
  4. Wow... dacă sunt atât de mulţi cei care se identifică, acum, cu el, înseamnă că este "the American dream come true"...Un preşedinte în care să se regăsească atâţia oameni, atât de diferiţi. Asta o fi însemnând uniţi în diversitate...

    RăspundețiȘtergere
  5. "Daca B.O. a fost ales presedintele SUA, probabil este pentru ca americanii si-au inteles trecutul..." Trecutul americanilor, prea recent spun unii, e scrijelit pe o bucata de 'hemp paper' cu titlu de Constitutie. Incep prin a se jura pe toti sfintii ca o sa le fie mai draga ca si secretara si o dau in stamba cand zic ca 'it's just a damn piece of paper' (bush jr). Cat intelege B.O. din Constitutie si cat anume va respecta, ramane de vazut. Insa din planurile nebunului alb si ale nebunului negru reiese ar fi doar niste pioni gri papusharitzi de altcineva. Politica externa -ambii sunt adepti ai interventionismului militar (atat de interzis de bucata aia de 'weed paper') difera doar dioptriile: McCain are mersuri in Irak, B.O. vede cu pete Afganistanul si Pakistanul. Intern, ambii sunt etatisti pana la coate cu mainile in 'piata libera': programe de nationalizari, socializari, talibanizari ale sectoarelor economiei cat cuprinde. Si tot ei doi privesc cu veneratie tampa FED fara sa inteleaga ce se intampla in realitate. sau stiu amandoi si atunci sunt complici. Try google Ron Paul for a change we need:) Parerea personala e ca americanii au votat cum se voteaza pe people.com: inalt, simpatic, carismatic, clooney style, there goes my vote. M.Badea zice ca sistemul la propulsat pe B.O. ca pe un simbol construit in marketing politic pentru a relansa moda ideologica 'america -tzara tuturor posibilitatilor', iar ungureanu zice ca alegerea lui B.O. e incoronarea activitatii de discriminare pozitiva.

    RăspundețiȘtergere

Comentează numai dacă ai identitate și cunoști și cuvinte care nu fac referire la părți anatomice sau rude pe linia maternă.