vineri, 16 iulie 2021

Cum să-ți ucizi sufletul în trei pași. Partea a III-a și Epilog

 Al treilea pas: Târful


Treptat, nu știu cum, am devenit un soi de colegi de apartament care dorm în același pat. Distanța rece dintre noi s-a lățit și s-a transformat în crevasă înghețată.

Îmi pun întrebări. Cum nu reușesc să răspund la ele, i le pun și lui.

- Sunt stresat, Graso. Sunt cu nervii praf, am o groază de chestii de făcut, nici nu mai știu cum mă cheamă. Îmi revin eu. Te iubesc, tu n-ai nicio vină.

N-am, așa cred și eu. Dar crevasa e tot acolo.

*

Continuăm să ieșim. Cu prieteni. Mai mult ai mei. Inclusiv cu S., ospătărița. Ba chiar, cu S. am mers odată la Alexandria. Cu ea, cu soțul ei și cu D. Soțul ei nu-l place deloc, dar deloc pe D.

- E nebun, măi, îmi spune ea. Nu-nțeleg ce are cu omul. Că se uită nu știu cum, că ce-s glumele alea, că nu știu ce... Oricum nu mă mai înțeleg cu el. Nu mai seamănă deloc cu G., așa cum l-am cunoscut. Nici fii-mea nu mai comunică la fel cu el. Și e tac-su!

Mi-e milă de ea. O dată a și plâns, povestindu-mi despre soțul ei, G. Și cu banii se descurcă greu...

Așa că ieșim în oraș. Fără soț. Doar ea, fata ei, D. și cu mine. S-o scoatem puțin din starea aia proastă. Și reușim. S. râde, se simte bine, la fel și fata.

Mai ieșim. Fără fată, dar cu S. și cu alți prieteni, într-un club. Undeva prin Centrul Vechi. Într-un local unde e muzică tare bună, mai din adolescența noastră, așa. Bem, dansăm, chiar e o seară reușită.

La un moment dat, D. îmi spune că vrea să mergem acasă. Atunci, pe loc.

- Mai stai, măi, puțin. Oamenii mai au băutură în pahare, nici nu-i așa de târziu, ce te-a apucat?

- Nu mai pot, că nici azi noapte n-am dormit.

Așa-i, n-a dormit. A ieșit cu băieții. Iar. Chestie care nu mă deranjează neapărat, dar cu ei ai stat până dimineață și acum ți-e somn?

S. parcă îmi aude gândurile:

- Păi de ce n-ai dormit?

- Că am băut până la 4.

- Și ce? Ai băut cu mine?

Ceva îmi sună aiurea. Nu-mi dau seama exact ce anume, dar ceva e greșit, foarte greșit.

Ai băut cu mine?” Asta e ceva ce aș fi putut zice eu, nu? De ce o spune ea? De fapt, de ce se bagă ea în discuția asta? Ar trebui să fie între mine și D., nu între mine, D. și S.

Nu spun nimic atunci, pentru că nici nu știu ce aș putea spune.

Plecăm.

*

În zilele următoare, încep să mă gândesc. La ieșirile lui tot mai dese, cu prieteni pe care nu îi știu. La veșnicele lui cheltuieli neprevăzute, la evenimentele firmei unde nu au ce căuta iubitele sau iubiții. La crevasa înghețată și neclintită dintre noi. La biletul galben, rupt în bucățele, pe care scria „mă mai iubești?”, pe care l-am pescuit cu peria din toaletă pentru că nu pricepeam ce naiba plutește acolo, așa de încăpățânat.

- Ce-i cu ăsta? l-am întrebat.

A râs.

- O glumă a unei colege. „Îndrăgostita”, îi spunem noi. Îmi poartă sâmbetele de nu știu când, doar ți-am mai povestit de ea.

Așa-i, mi-a povestit.

- Și?

- Și... mi l-a lăsat pe birou. L-am luat cu gândul să ți-l arăt și să râdem.

- Atunci de ce l-ai aruncat la WC?

- M-am gândit că poate o să te superi...

- Și așa nu crezi că mă supăr, sau ce? Pe bune?

- Graso, între mine și ea n-a fost, nu este și n-o să fie niciodată nimic. O știu de mult. Dacă până acum nu s-a întâmplat, nici că o să se-ntâmple de-acum încolo.

*

Într-o zi, vine cu o sacoșă de mărunțișuri. Un tablouaș, niște agende, rahaturi.

- Ne mutăm cu biroul, astea erau prin sertarele mele. Nu le mai car în partea cealaltă. Lasă-le și tu aici, că m-oi uita eu prin ele să văd ce țin și ce arunc.

Le las.

*

El scrie în continuare pe facebook. Normal, și eu scriu. Dar, acolo, el e altcineva. Cineva care suferă, care e singur pe lume, care se retrage, seara, în casa lui goală, și pe care nenumăratele și empaticele lui cititoare îl consolează, în comentarii care mai de care mai profunde. Cineva în a cărui viață eu nu par să exist.

Oare așa se simte cu adevărat? Sau își creează un personaj? Dacă își creează un personaj, atunci o poate face dintr-un singur motiv. Nu?

*

Alexandria nu e pe Lună. Am destui cunoscuți de pe acolo. Oameni cu care lucrez, oameni care locuiesc prin apropiere. Oameni.

La un moment dat, cineva îmi spune că ar trebui să-l întreb despre o tipă, V.M.

- Ce să-l întreb?

- Tu întreabă-l. Vezi ce zice.

Îl întreb.

- Ce te-a apucat? Cum adică?

Aproape că i-au alunecat ochelarii de pe nas de mirare.

- Cine e V.M., asta te-am întrebat. Te rog, nu-mi răspunde cu întrebare la întrebare.

- E o tipă din Alexandria. O nebună. Am fost combinați la un moment dat, ne-am despărțit, după care n-am mai scăpat de ea.

- Băi, mai bine-mi zici. Adică, e mai nasol să mă minți. Că vezi ce mică e lumea. Orice ar fi vreodată, crede-mă că e mai bine să-mi spui adevărul.

- Asta e tot, chiar nu-i nimic altceva de zis. Ce naiba, de ce te-aș minți?

*

Își cumpără un iPhone. Nou. Cel vechi nu prea mai mergea. Da, nu stăteam deloc strălucit cu banii. Și nici „împrumutul” nu mi-l returnase. Dar nu sunt meschină. Suntem împreună, nu? Muncește mult – de nu știu câte ori îl sunaseră de la firmă să modifice câte un proiect și să-l urce în SEAP cu un sfert de oră înainte de miezul nopții – iar asta îi afectează și sănătatea. Suferă de hipertiroidism, iar stresul ăsta constant nu-i face bine deloc. Poate că nu-i strica să-și facă un cadou ca să-și ridice moralul.

Își cumpără și un ceas. Frumușel, parcă Tommy.

- De la hoți, îmi zice. Îți place?

- Da, e chiar mișto.

- O sută de lei am dat pe el. Super ofertă.

Râde.

Zâmbesc.

- Să-l porți sănătos.

*

Am o problemă de sănătate. Care presupune o mică intervenție chirugicală, chiar înainte de Paște. Ajung acasă cu niște dureri cumplite.

- Vezi că eu o să plec până la Alexandria.

Mă uit la el, mută. Doar strâng din dinți, în ritm cu pulsațiile de durere. Continuă:

- N-am o stare bună; vreau să merg până acasă, să stau acolo, în grădină, să mă adun.

Acasă. Casa aia pe care eu n-am văzut-o niciodată. Și am fost la Alexandria de vreo trei ori.

- Vreau să merg, de Paște, și la mormântul mamei.

La asta n-am ce să zic.

Așa că tac.

E Vinerea Mare. El a plecat imediat după prânz. Eu am rămas acasă, zvârcolindu-mă de durere și târându-mă între pat și WC până când n-am mai avut ce voma.

De dureri.

De durere.

De silă.

*

Revine. Îmi cere iertare că m-a lăsat singură de Paște. Îmi spune că s-a gândit mult. La toate. La noi. Că vrea să facă să fie bine. Să fim bine.

Ieșim. La cârciuma unde lucrează S.; D. stă lângă mine, pe banchetă, și își butonează iPhone-ul cel nou.

Dacă nu-s ale mele, eu nu țin minte parole, PIN-uri, nimic. Și nici nu scormonesc. Nu-s genul care-și caută bărbatul prin buzunare și prin portofel. Remarc în trecere că ecranul și-l deblochează cu un PIN, dar nimic mai mult. Și scrie.

Scrie, scrie, scrie.

Asta e. Și eu scriu. Am o grămadă de oameni cu care mă conversez pe facebook. Nu-nseamnă nimic.

Îi sună telefonul. Răspunde. Iese din cârciumă, agitat.

De multe ori, când suntem în oraș, iese din local. De fumat, încă se fumează peste tot. Iese mereu să ia aer și se întoarce după vreo 10-15 minute.

O fi din cauza tiroidei.

De data asta se întoarce și-mi spune că trebuie să ajungă până la birou, că a uitat cineva să facă nu știu ce. Iar el stă cel mai aproape.

- Te superi?

Nu mă supăr.

Niciodată nu mă supăr.


Epilog

Dimineață. Doarme. Eu mă trezesc înaintea lui. Trebuie să fac gimnastică – spate făcut țăndări de prea multe ore state pe scaun – și să mă pregătesc să merg la serviciu. Primul jurnal e la 12, dar pe la 10.30 trebuie să fiu în redacție.

Intru în bucătărie, să pun de cafea. Ca niciodată, telefonul lui e pe masă, la încărcat.

Bing.

Nu-l bag în seamă.

Bing. Bing. Bing.

Cine naiba e așa de insistent la ora asta, de dă atâtea mesaje? E abia opt. O fi cineva de la serviciu. Ia să văd dacă e așa, măcar să-l trezesc și să-i zic să sune înapoi.

Nu e de la serviciu. Văd ultima notificare: e un mesaj de pe facebook.

Abia aștept să ne vedem.” Kissing face.

Atunci îmi amintesc tot. Și bilețelul galben, și „nu cu mine ai băut”, și tristețea lui de bărbat singur de pe facebook, și ieșirile cu băieții.

Tot.

Am senzația că mi-am ieșit din corp și că mă privesc de undeva, din afara mea. Mă văd cum iau telefonul, îl scot din priză și îi deblochez ecranul. Nu știu cifrele PIN-ului. Doar îmi amintesc mișcările pe care le-au făcut degetele lui lungi și frumoase. Ca de pianist. Sau de chirurg. Sau de hoț de buzunare.

Mesajul e de la o fată. Cu care se va vedea la o cafea. Peste câteva ore.

N-am făcut asta niciodată, până atunci. Și nici după aceea. Știu că e urât, că nu se face. Mi-e jenă. Jenă de mine.

Mă uit și în alte mesaje.

Descopăr acolo o întreagă lume. Una pe care nu o cunoșteam și nici nu mi-aș fi dorit vreodată s-o cunosc.

Conversații întregi cu V.M. „Nebuna” din Alexandria de care nu mai putea scăpa. Cu care tocmai se reculesese de Paște. Care-l întrebase dacă e adevărat ce auzise ea, că suntem împreună și că locuim împreună, la București. „Nu-i adevărat, stau singur aici, ce-ai?”. Tot ea îi făcuse cadou și ceasul.

Fată fină, ceasul era frumos.

În alte circumstanțe, am putea fi prietene. De fapt, chiar și în circumstanțele astea. În fond, ea n-are nicio vină. Și nici celelalte. Nu îmi datorau absolut nimic.

Vinovat nu e cel sau cea cu care înșeli. Ci tu, cel sau cea care înșală. Cu o singură excepție: atunci când cealaltă sau celălalt îți e prieten. Sau se străduiește să pară.

Buna mea amică S., de pildă, îi scria că-l iubește. Că nu mai poate să trăiască fără el și că e dispusă chiar să-și părăsească soțul. Până atunci, însă, făceau planuri să meargă împreună la film, într-un weekend. Când eu lucram.

Sacoșa cu mărunțișuri? Lucruri returnate de o fată cu care locuise.

Simt că mă sufoc în casa asta, aș ieși pe geam” îi scria unei tipe, jurnalistă de televiziune. A.M.B. pe numele ei. Întâmplarea a făcut ca, la un moment dat, mult mai târziu, să ajungem chiar colege. „Păi hai să ne vedem la Mc. Donald’s în juma’ de oră”, îi răspunsese ea. Da, știa că suntem împreună și casa din care D. spunea că ar fi ieșit pe geam era casa mea.

Îndrăgostita” nu lipsea. Banii de care D. avea mereu nevoie? „Îndrăgostita”, cea cu care nu fusese și nu avea să fie niciodată nimic, avea datorii mari. Dar „ne descurcăm noi. Mereu ne-am descurcat”. Așa o încuraja D.

Și altele.

Și altele.

Și altele.

Cohorte de femei în toată firea și de puștoaice. Unora le cerea poze. Altora le trimitea el. Da, și poze „d-alea.”

Mi s-a făcut scârbă. Atât de scârbă, încât mi-a paralizat mintea. Am pus telefonul la loc, pe masă, și am pornit spre baie. Trebuia să mă pregătesc să merg la serviciu, nu?

În prag, m-am oprit.

Ce dracu’ fac, m-am tâmpit de tot?

M-am întors pe călcâie și am pornit spre dormitor. Am dat ușa de perete și am început să-mi răcnesc toată durerea, frustrarea și iubirea transformate brusc în ură oarbă.

La început buimac, când a priceput ce i se-ntâmplă n-a reușit decât să îngaime „mi-ai umblat în telefon?”


Aia a fost clipa în care am învățat că pot face bagaje în mai puțin de douăzeci de minute. Ce n-a încăput în gențile de voiaj, i-am pus în saci de gunoi.

Tot acolo l-aș fi pus și pe el.

A plecat la serviciu și a revenit pe seară, cu un taxi și cu lacrimi de crocodil, să-și ia și celelalte lucruri.

Și eu am plecat la serviciu dimineață, după ce l-am dat afară.

Am prezentat trei jurnale în ziua aia. Cu inima făcută țăndări. Aș fi urlat, aș fi spart, aș fi omorât pe cineva.

N-am făcut-o. Am zâmbit, am vorbit, am citit știri. Nici nu am mers la toaletă ca să plâng. Nu mai puteam s-o fac.

Plânsesem destul, după ce-l alungasem din casa și din viața mea, așezată pe podeaua bucătăriei, urlând „de ce”?

Am vorbit și cu (acum fosta mea amică) S. M-a mințit cu nerușinare. Că am înțeles eu greșit, că nu despre asta era vorba...

Iar mi s-a făcut scârbă.


Banii mi i-am recuperat după vreun an și multe insistențe.


S-a apucat să-i povestească unei femei minunate, A., – cu care doar lucrasem împreună ocazional – că el nici nu crede că m-a iubit, de fapt. Că sunt fată bună, dar cam bătrânicioasă. Dar ea, ea ar vrea să se vadă cu el la o cafea?

Femeia l-a oprit din povestit și mi-a trimis screenshot-uri cu toată conversația lor. Suntem best friends de atunci. Cred că ăsta e singurul lucru bun pe care l-a făcut D. pentru mine.


O amică, o femeie care-l cunoaște din Alexandria m-a întrebat dacă m-a bătut și de asta ne-am despărțit. Am făcut ochii mari:

- Ce?! Nu, cum să mă bată? Ce-ți veni?

- E, păi, în Alexandria se știe că așa face. Am niște povești... Am înțepenit când v-am văzut împreună.

Am aflat și eu, după aceea, poveștile. Reale. Da, eseistul și intelectualul de facebook D. e bătăuș de femei. Sigur, asta nu l-a împiedicat să-i scrie plin de compasiune și de indignare lui A. (chiar cea cu care el m-a împrietenit fără voie) după ce ea și-a spus public povestea despre abuz și violență.


L-am mai văzut. El traversa o străduță, pe trecerea de pietoni. Eu, în mașină, tocmai viram. Am frânat și am încremenit cu ochii în ochii lui.

De ce te-ai uitat la mine cu atâta ură?” mi-a scris în seara aia.

Nu era ură”, i-am răspuns. „Era efort. Mă chinuiam să nu calc accelerația.”

Mi-a mai scris după aceea. Să mă felicite pentru lansarea unei cărți. Apoi, pentru lansarea altei cărți. Mai târziu, mi-a scris ca să mă invite să ne vedem undeva și să-i spun tot ce am de spus, „să mă descarc”.

Nu pot să mă descarc așa cum mi-aș dori, pentru că o „descărcare” de genul ăsta se pedepsește cu mulți ani de închisoare. Și sunt claustrofobă.

L-am refuzat politicos.


Așa am început să-mi pierd sufletul. În fiecare sac de gunoi în care îi puneam hainele, puneam și o bucățică din ce era viu în mine. Din ce era simțire.

Dar n-am vrut să mă opresc din a crede.


După el, am mai crezut. De două ori.

L-am crezut pe C., atunci când îmi spunea că sunt făcută pentru el, pentru brațele lui, pentru sufletul lui.

L-am crezut și pe B., care plănuia vieți întregi cu mine undeva, pe malul unei ape.

Fiecare dintre ei a reușit să mă convingă că e autentic. Că nu e minciună. Că pot să-mi dau voie să simt. Să cred. Să fiu.

Fiecare dintre ei a reușit să ucidă ce mai rămăsese.


Mi-am dat seama de asta într-o zi, uitându-mă la oamenii mulți, așezați la o masă mare de pe terasa unei cârciumi. Cupluri, copii. O zi de naștere, probabil.

Atunci m-am surprins uitându-mă la un bărbat care își butona telefonul, lângă soția lui, și întrebându-mă „Oare îi scrie celeilalte? Oare femeia asta de lângă el știe că are pe altcineva? Oare are și ea pe altcineva? Oare știu unul de altul?”


Acum nu mai pot vedea oameni, ci măști. Uneori, aștept să cadă singure. Alteori, încerc să le smulg. Știu: s-ar putea ca, într-o zi, să smulg carne vie. Să dau peste un om autentic și să nu-l cred.

S-ar putea.

Dar s-ar putea să nu.




miercuri, 14 iulie 2021

Cum să-ți ucizi sufletul în trei pași. Partea a II-a

 Al doilea pas: Escrocul

- Ce ai?

- Nu știu cum dracu’ să fac... Mi-a blocat Fiscul conturile pentru o sumă de rahat, iar de la editură m-au sunat acum că n-avem cum să plătim hârtia. Ăla cu hârtia o să plece, n-o să putem onora comenzi, deci n-o să încasăm, după aia iar o să...

- Îți dau eu.

Și pe mine mă iau prin surprindere vorbele astea. Îi dau eu? Da, am niște bani puși deoparte. Nu-s mulți, dar poate că-l ajută pe D.

- Nu vreau, Graso, cum să-mi dai tu?!

- Nu-mi mai spune Graso, că te pocnesc.

- Păi e doar o vorbă de alint, la fel ți-aș spune și dacă ai avea douăj’ de kile udă. Nu înseamnă că ești grasă, ce-ai? Dar nu despre asta e vorba. N-am cum să iau banii tăi.

- Ba da. E doar un împrumut, nu ți-i fac cadou. Când îți deblochezi conturile, mi-i dai înapoi.


Îmi spune suma, îi las în contul de card fix banii ăia și-l trimit la bancomat. Da, cu cardul meu. Am încredere în el. Se întoarce cu cardul, cu banii și cu chitanța. Și cu lacrimi în ochi.

- Să știi că nimeni, niciodată, n-a făcut așa ceva pentru mine. O să ți-i dau înapoi, auzi? O să ți-i dau.

*

- Nu mai pot! Chiar nu mai pot. M-am mutat în București ca să-mi fie mai bine, nu mai rău! Îmi bag picioarele în tot și mă-ntorc la Alexandria!

Stăm amândoi în bucătăria mea. Bem cafea și fumăm. E adevărat, îi e greu. Tare greu. Conturile îi sunt în continuare blocate, are tone de lucru la serviciu - o firmă care face proiecte pentru obținerea de fonduri europene – are tot felul de belele. Și are de plătit chiria pentru garsoniera în care locuiește. Unde eu n-am fost niciodată. Așa-i, nu mi-e ușor să-mi părăsesc zona de confort. Dar suntem împreună de ceva vreme. Cum să plece din oraș?

- Cum adică pleci?

- Păi ce să fac, Graso? Să mă ambiționez să stau în București și să mă târăsc ca șobolanul? Nu e corect nici față de tine, nici față de mine. Pur și simplu nu e OK.

- Fă-mă să pricep: tu vrei să pleci la Alexandria pentru că acum, în momentul ăsta, nu te descurci cu banii?

- Exact.

- Și cu mine ce faci? Gata, renunți la relația asta pur și simplu?

- Păi ce să fac? Tu n-ai nicio vină.

- Poți să stai aici, dacă vrei.

M-am îndrăgostit de el. Asta e. O fi de la aprinzătorul de aragaz. De fapt, ne-am spus „te iubesc”. Amândoi. Cum să-l las să plece așa? Cum să-l las să ia o decizie ca asta la nervi, din pură frustrare? Nu.

*

Își aduce lucrurile. Genți, sacoșe, toate pline. Îi făcusem loc în dulapuri, în sertare. Ne apucăm de despachetat. Îi sună telefonul.

- Aaaa, acum ați venit? Păi cum să facem, că eu astă seară nu ies... Mda. Hai, lasă, că ne vedem altă dată și vorbim. Unde mergeți? A, acolo. Aha. Bine, păi hai că mai vorbim și ne-ntâlnim noi cumva. Bine, bine, pa.

Îl privesc întrebător.

- Niște băieți din Alexandria. Au venit încoace și ies la o bere.

- Și?

- Păi ziceau să vin și eu.

- Păi du-te.

- Cum să mă duc? Și te las așa?

Niciodată n-am fost femeia-iederă. Pentru că nici mie nu-mi place să fiu urmărită pas cu pas. Cred că fiecare are nevoie de spațiul lui, de prietenii lui și de ieșirile lui.

- Mă lași așa, cum?

- Nu știu... Mi se pare aiurea să te las singură în prima seară de când ne-am mutat împreună.

Drăguț.

- Rahat. Doar nu pleci pe Lună.

- Ei, am eu așa, ca o superstiție.

Și de cucuvele îi e frică lui D. Prostii.

- Termină cu tâmpeniile. Du-te la bere și le aranjăm mâine pe astea.

*

Îmi scrie de la bere. Mereu, când iese cu băieții – sau când pleacă la Alexandria – îmi scrie. Cel mai simpatic e atunci când se pilește un pic și începe să-mi facă declarații fierbinți, scrise cu litere încurcate. Sunt amuzante și înduioșătoare, cumva.

If he doesn’t text you when he’s drunk, you ain’t the one.

Well, I guess I am.

*

Îmi place viața asta domestică, normală, cu D. Mergem împreună la cumpărături, uneori. Casierele de la supermarketul din cartier se uită la noi cu drag. Pe mine mă știu de mult și se bucură să mă vadă iar fericită și zâmbitoare. Iar pe el îl plac. Mereu are un zâmbet, o glumiță sau un compliment pentru ele.

Facem și planuri pentru casă. Ar vrea s-o cumpărăm împreună și s-o aranjăm. Amândurora ne place mult dușumeaua de scândură și asta ar vrea să pună în tot apartamentul.

Se-nțelege bine cu pisica. Și el a avut un motan. La început, pisicii mele îi era frică de D. Când îl vedea, făcea ochii mari și fugea kamikaze, așa, drept printre picioarele lui. În timp, s-a calmat. Se bagă chiar în pat, lângă el, și toarce.

*

D. are sinuzită cronică. Și dureri cumplite. Ca să nu mă trezească, își petrece nopți întregi în bucătărie, cu laptopul. Uneori îl aud când se duce la baie să-și pună apă fierbinte pe frunte. Atunci mă ridic din pat și îi pregătesc inhalații cu ceaiuri sau cu uleiuri volatile. Îl ajută, măcar puțin. Și mă simt bine când reușesc să-l ajut. E un om bun și merită oameni buni. Merită să-i fie bine.

*

Tot nu i s-au deblocat conturile. Nu-i e ușor. Nu prea mă poate ajuta cu cheltuielile casei, așa că stabilim ca eu să mă ocup de asta, iar el, de ieșiri. Fair enough. Să nu se simtă întreținut. Știu că asta e important pentru un bărbat. Să nu se simtă neputincios. Să nu se simtă inutil. Știu.

*

De Crăciun, mergem la ai mei la masă. Ai mei par să-l placă. Mătușa mea îl privește cu oarecare suspiciune, dar e normal. Nimeni nu-i destul de bun pentru mine; așa crede ea. D. pare să fie, totuși. Cu unchiu-meu vorbește despre cărți, despre muzică; râd împreună, își spun bancuri. E bine. Chiar și mătușă-mea râde. La plecare, unchiul meu îi face cadou chitara lui.

D. îi place mult pe ai mei. Îmi spune ce oameni buni sunt și treabă minunată au făcut crescându-mă.

(va urma)



marți, 13 iulie 2021

Cum să-ți ucizi sufletul în trei pași. Partea I

 Dacă citești și ți se pare că e despre tine, nu ți se pare.


Îmi plac vampirii. Dintre toate personajele supranaturale născocite de mintea omenească, sunt preferații mei. După mine, principala lor calitate – mai tare chiar și decât nemurirea - este aceea de a-și putea opri emoțiile și sentimentele umane când vor. Ca și cum ar avea un întrerupător. Eu n-am întrerupător, dar am reușit să nu mai simt.

Să nu-ți pară rău pentru mine; e o victorie. Știu, nu-nțelegi. Să-ți povestesc.


Primul pas: Intelectualul

Prin 2014, căutam frenetic o editură americană sau britanică – oricum, una de limbă engleză – ca să public cartea pe care tocmai o scrisesem. În engleză. Eram mică și îndeajuns de naivă ca să cred că voi rupe gura târgului anglofon. Eu, o biată debutantă din România, fără agent, fără bani, fără faimă. Credeam că visurile, curajul și un manuscris sunt de-ajuns. Nu erau. Nici acum nu-s.

M-am reorientat spre editurile din România. Una tot trebuia să fie interesată de un roman fantasy scris în engleză, nu?

Mi-am amintit că, în bogata mea listă de facebook, zărisem un tip care avea o mică editură. Omul – o prezență apreciată în online, cu hoarde de admiratori și admiratoare ale scriiturii sale, mai ales eseuri. Era din Alexandria, dar stătea în București. Să-i spunem D.

Îi scriu, îi trimit chiar și o mostră de poveste. Îmi răspunde foarte repede; scrie firesc, amuzant, inteligent și șarmant. Îmi explică în puține vorbe că genul nu se potrivește cu ce publică el. No harm, no foul.

Mai vorbim de-atunci. Tot pe facebook. Îmi place. E în continuare firesc, amuzant, inteligent și șarmant. Și arată bine.

- Ne vedem la o cafea să povestim? întreabă el, la un moment dat.

- Ne vedem, îi răspund.

În fond, de ce nu? El e firesc, amuzant, inteligent și șarmant. Eu sunt liberă.

Ajung la ora stabilită, la o cafenea din Dorobanți. Nu din cauză de fițe, ci de comoditate. Vorba unei foste prietene: aia e zona mea de confort. El nu ajunsese. Mă râcâie puțin faptul că întârzie, dar nu cine știe ce. În fond, venea de la birou. Poate că mai avusese ceva de făcut.

Mă sună.

- Scuze, n-am putut să scap mai repede. Ajung acum. O să mă recunoști ușor: sunt negru și lung.

Apare. Înalt, suplu, brunet, cu ochelari. Pielea măslinie îi dă un aer de corsar. Are mâini frumoase, cu degete lungi. Ca de pianist. Sau de chirurg. Sau de hoț de buzunare.

Se scuză, se așază, zâmbește. Comandă cafele. Vorbim.

- Ești perfectă.

- Huh?

Cât pe ce să-mi iasă cafeaua pe nas.

- Da. Totul e impecabil la tine. De la forma sprâncenelor, până la tabachera aia de argint.

- Nu-i de argint - e tot ce pot să-i zic.

Idioată.

Mai vorbim. Fumează; îmi place asta. Kent lung. „Țigări de doctori”. Nu țigările îmi plac, ci gesturile lui când fumează. Mă mai uit puțin la mâini. Da, sunt tare frumoase.

Ne despărțim; el pleacă înapoi la birou, eu, la altă cârciumă, una unde merg de mulți ani. Așa de mulți, încât o consider un fel de sufragerie lângă casă. Am și o amică acolo, pe S. E ospătăriță. Știa că mă văd cu D. și abia aștepta vești.

- Zâmbești, îmi spune. Cum e?

- E mișto. Ai ce vorbi cu el, te face să râzi... Îmi place.

- Bravo, Mițo! Mai bei o cafea cu mine? Hai, că e gol aici. Îmi povestești.

- Beau. D-aia lungă cu lapte, în pahar înalt, ca pentru tine, da?

*

D. îmi scrie. Mult. Mă și sună. Mai ieșim o dată. Tot acolo, dar mai pe seară.

- Ce bem? Bem un Jack?

Pe bune? Și el tot cu Jack?

Și bem. Și povestim. Și râdem. La un moment dat, mă sărută. Și asta-mi place. Mai vorbim.

Plecăm împreună de la cârciumă, pe jos. E aproape de casa mea, iar D. vrea să-și ia un taxi, să meargă acasă la el.

Gentleman.

Apreciez asta. Mai vorbim puțin.

- Ce înseamnă numele tău?

- Nureldin?

- Da, că Laura știu, îmi spune, râzând.

Îmi place și cum râde. Cu poftă, cu tot corpul; parcă îți vine și ție să râzi de râsul lui.

- Nur Al Din înseamnă „lumina credinței”.

Se oprește în mijlocul drumului și se uită la mine lung, de parcă m-ar fi văzut atunci pentru prima oară. Sau de parcă ar fi avut o epifanie. Fără o vorbă, își deschide geanta de poștaș în care își cară laptopul, scormonește într-un buzunar și scoate ceva de acolo.

- Întinde mâna. Și închide ochii.

Ascult, dar nu de tot. Mă uit printre gene. Simt în palmă ceva rotund, rece și destul de greu.

- Uită-te.

E o piatră. O piatră verde, ovală, șlefuită. O piatră pe care scrie Faith.

- Era pentru tine, doar că nu știam. Și o car de ani întregi după mine.

*

Seară. Sunt la muncă, s-a întunecat deja și nu visez decât să ajung acasă, să fac un duș și să-mi pun un pahar de vin. Și să nu fac nimic.

Facebook. „Ce faci? Ne vedem?”

Cum să ne vedem, sunt ruptă de oboseală. Nu mai ies nicăieri, ești nebun?

Nu cred”, îi răspund. „Sunt super obosită. Chiar n-am chef de ieșit în oraș”.

Dar mi-e dor de tine.”

A fost plecat într-un team building. În curând se întoarce în București.

Băi, eu de la muncă mă duc acasă și atât. Dacă vrei, treci pe la mine”.

Sigur?”

Sigur.”

Bine, dacă-mi dai adresa, trec.”


Vine. Urcă. Începe să râdă.

- What?

- Nu pot să cred că prima dată când vin în casa ta, a femeii pe care o plac așa de mult, sunt îmbrăcat în trening și miros a fum de mici de la grătar. Nu cred așa ceva. N-are cum!

Râd și eu.

- Acuma na, shit happens.

It sure does.

Stăm în balcon, vorbim, Jack e cu noi. Râdem, râdem mult. Povestim lucruri. Din team buildingul de la munte mi-a adus un pandantiv de os pus pe un șnur de piele. Și un aprinzător de aragaz. Pe ăsta nu voia neapărat să mi-l aducă, dar îi rămăsese în buzunar de când se chinuise să aprindă grătarul. Mi se pare drăguț, nimeni nu mi-a făcut cadou un aprinzător de aragaz.

Rămâne la mine peste noapte. Și peste alte nopți.

*

E ziua celei mai bune prietene a lui, C. Ea, împreună cu fratele ei, au o cârciumă în Alexandria. Mergem împreună la petrecere. Îi cunosc toți prietenii de acolo, ne-nțelegem minunat. Mă simt inclusă, parte din gașcă. Chiar sunt oameni mișto.

Familie nu mai are în Alexandria. L-au crescut mama și bunica; s-au stins amândouă.

Nici casa părintească parcă nu mai e a lui; așa o simte. E lăsată în paragină. Nu se poate sta în ea; după petrecere, dormim la hotel. Nu, nici nu trecem pe acasă.

(va urma)