marți, 31 martie 2009

Când prostia doare...


... e semn bun. Dar, de cele mai multe ori, nu doare. Sau, mai degrabă, îi doare pe cei din jur. Rău. De obicei, în loc de durere, bolnavul are o seninătate şi o linişte de invidiat. Are o autosuficienţă absolut dezarmantă. Trăieşte cu convingerea că este perfect, exact aşa cum este. Că modul său de viaţă (era să zic de gândire) este cel mai bun.

Proştii nu ştiu că sunt proşti. Dacă le-o spui, îţi vor răspunde că eşti rău şi, eventual, invidios. Ei nu au conştiinţa bolii. În psihiatrie, aceasta face diferenţa între psihoză şi orice alt gen de tulburare psihică. Da, cred cu tărie că prostia este o boală. Tratabilă sau nu? Asta nu mai ştiu. Ştiu doar că este o boală cronică, nemiloasă, chinuitoare, care produce o suferinţă cumplită celor care intră în contact direct sau indirect cu bolnavul. Efectele asupra unui organism sănătos merg de la alergii până la momente de pierdere a raţiunii, cu urmări tragice. Avem exemple nenumărate, în special în Statele Unite, acolo unde, din când în când, în urma expunerii îndelungate la prostie crasă, câte un biet om îşi ia puşca pentru iepuri şi o descarcă în primele trei birouri la serviciu, bancă, etc.
Extrem de importantă este profilaxia. Nu poţi împiedica un om să devină prost, pentru că aşa se naşte. Nici să-l faci să înţeleagă că nu prea îl ajută capul, pentru că, din momentul în care a priceput asta, deja nu mai e prost. Poţi, în schimb, să îi ajuţi pe nevinovaţii din jurul prostului să nu îşi piardă, complet şi definitiv, minţile.

Propunerea mea este aceea ca prostia să fie introdusă în nomenclatorul bolilor, iar tratamentul prescris să includă, neapărat, izolarea bolnavului. Undeva unde să poată da ordine aberante, să pună întrebări stupide şi să dea răspunsuri cretine, fără ca asta să deranjeze pe cineva.


Am un vis: într-o zi, la fel ca la Alcoolicii Anonimi, proştii să poată spune, măcar în faţa oglinzii din propria baie, "Bună, sunt Icsulescu şi sunt prost de bubui".

13 comentarii:

  1. ...Împotriva prostiei? Cred că tocmai ai descoperit singurul protest absolut inutil... Undeva există un "rezervor de resurse" în domeniu... Nesecat, chiar! Ştii, există oameni atât de "intellectually challenged", ca să fiu drăguţă, încât te întrebi cum de supravieţiuesc unei zile normale... Nu mă refer la cei cu handicap, în nici un caz, ci la cei pseudo-funcţionali. Cu toţii cunoaştem cel puţin un exemplar: un vecin, un coleg, vânzătoarea de la pâine, un şef, un funcţionar de bancă... Ştii, există chiar cazuri de oameni care au murit din cauza prostiei cumplite a altora. Aia cu ţiganii, evreii, comuniştii etc din Brecht e crezul meu; dar acolo e vorba de "izolarea" unor oameni doar pentru că sunt diferiţi de majoritate, nu neapărat pentru că au făcut ceva rău. Cât despre proşti... hai să fim serioşi, geniile sunt puţine şi nu simt că m-aş număra printre ele. Totuşi, de multe ori, vorba cuiva, "Ştiu că sunt proastă, dar când mă uit în jur, prind curaj", hahaha :) Iar aia cu "izolarea bolnavului" e doar un fel de a spune. Chirilă nu cânta "am să-mi trag un glonţ în cap"?...

    RăspundețiȘtergere
  2. Replica mea era pentru Olivia. Şi o completare: cred că, în cazul "maladiei" ăsteia, cheia succesului e, aşa cum ziceam, să ai conştiinţa bolii. În momentul în care realizezi că nu le ştii pe toate şi că nici nu ai cum, dar că poţi încerca să înveţi cât mai multe, înseamnă că eşti inteligent. Ştii cât eşti de prost şi nu te complaci în situaţia asta? Bravo ţie, eşti deştept! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. "Ignorantul nu stie, prostul a aflat, dar a inteles gresit"(Valeriu Butulescu)
    Pana la urma "nu este nici o rusine sa te nasti prost, rusine e sa mori prost" (Marin Sorescu).
    Prostia are si o parte buna: "Genialitatea poate avea limitarile sale, dar prostia nu are acest handicap" (Elbert Hubbard)
    Sunt total pe acceasi unda cu Edith Sitwell care zice: "Am rabdare cand vine vorba de prostie, insa nu cu cei care sunt mandri cu ea."

    Si culmea , din maxima in maxima a aparut solutia pentru criza economica. Vasile Ghica spunea ca "Prostia ar putea contribui la progresul societatii numai daca devine impozabila".
    Problema ar fi sa apara pe fluturasul primit de la compania angajatoare inainte de a vira salariul.
    Macar sa taie de pe lista taxa pentru apa de ploaie. Sa o bage naibii pe aia de prostie ca oricum se anunta o vara calduroasa si nu mai ies bani din taxa vreo 4 luni.

    RăspundețiȘtergere
  4. Am avut tot timpul în faţa ochilor 2 personaje de acest gen de care scrii tu. Pe măsura ce avansam cu cititul îmi apăreau în faţă ca un leitmotiv, drept pentru care a trebuit să citesc de 2 ori. Cu un ochi râd, iar cu altul plâng. Pot doar să mă gândesc că ar trebui să facem noi ceva să nu mai stăm în preajma lor. Cred şi sper că va veni momentul. Nimic nu e întâmplător. Mi-a mers la casa sufletului. Mă înclin.

    RăspundețiȘtergere
  5. Irinucă, să te audă Dumnezeu! Ia stai aşa, numai DOUĂ??? Oho... eşti blândă...

    RăspundețiȘtergere
  6. Doar două, laurash...restul erau în planul secund şi am preferat să-i las acolo...ah! nu am să împing lucruri mai repede decât trebuie ele să se întâmple...tuturor le va veni rândul...şi pentru că Petru a deschis seria citatelor eu vin cu unul despre inteligenţă. Îi aparţine lui schopenhauer:"Inteligenţa este cel mai greu şi cel mai înalt produs al naturii, creaţiunea cea mai rară şi cea mai preţioasă din câte există pe lume."

    RăspundețiȘtergere
  7. Trist text, dar am ris la final. Ma suspectez de prostie, uneori, insa ma simt mai bine cind realizez ca nu sint atit de prost, daca imi dau seama ca sint, totusi, putin.
    Mihai

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu, Mihai, stai liniştit, nu eşti în pericol :)Cei care au convingerea că le ştiu pe toate nu mai au nicio dorinţă de a învăţa. Nimic, nici măcar un cuvânt sau o regulă. Din punctul meu de vedere, asta e definiţia prostiei.

    RăspundețiȘtergere

Comentează numai dacă ai identitate și cunoști și cuvinte care nu fac referire la părți anatomice sau rude pe linia maternă.